Guido van der Hulst mediator Haarlem

Guido van der Hulst

Regio Amsterdam, Gelderland, Haarlem, Noord-Holland

Specialist: Arbeidsconflicten, Grensoverschrijdend Gedrag, Teamconflicten

Rol: Arbeidsmediator, Conflictadviseur, gespreksbegleider

Mijn Mediationstijl

Als mediator breng ik rust en structuur in werksituaties die zijn vastgelopen. Ik luister met aandacht, stel de vragen die verder helpen, en nodig mensen uit om opnieuw naar zichzelf én naar elkaar te luisteren. Mijn stijl is onderzoekend en respectvol, maar ook helder en to-the-point wanneer dat nodig is.

Ik creëer ruimte voor ieders verhaal, zonder het einddoel uit het oog te verliezen: beweging creëren en samen toewerken naar oplossingen die realistisch zijn en voor de partijen passend zijn. Daarbij let ik op balans in het gesprek, onderlinge verhoudingen en wat er soms juist níet wordt gezegd.

Mensen ervaren mijn begeleiding als zorgvuldig, betrokken en effectief. Daarbij vind ik het belangrijk dat partijen ervaren dat er beweging en voortgang in het proces plaatsvindt. Partijen zijn vaak de grip en het overzicht kwijtgeraakt en willen niets liever dan de regie over de situatie weer terugkrijgen. Ik ben niet bang om te benoemen wat gezegd moet worden, maar doe dat altijd met oog voor ieders veiligheid en grenzen. Zo ontstaat er ruimte voor begrip, herstel en duurzame stappen vooruit. Afspraken die partijen willen maken toets ik daarom altijd met hen op duurzaamheid; werken ze voor beide partijen ook op de lange termijn?

Over Mij 

Ik heb gewerkt in de gezondheidszorg, de culturele sector en de publieke omroep — allemaal werelden waarin mensen met grote betrokkenheid samenwerken en waar de onderlinge relaties complex en intens kunnen zijn. In verschillende functies, waaronder beleidsmatig en leidinggevend, heb ik mij altijd ingespannen om bij te dragen aan heldere beleidskaders, professionalisering van de organisatie, en het vergroten van veiligheid en onderling begrip. Daarbij heb ik ook ondervonden dat geen van deze zaken vanzelf gaan, en dat het succes ervan sterkt afhangt van de organisatiecultuur en de wijze waarop je inhoudelijke kritiek kunt geven en ontvangen. Een aanspreekcultuur is een resultaat van jarenlang hard werken en bepaalt in hoge mate hoe medewerkers om kunnen gaan met tegenstellingen of een conflict. Daarvoor zul je met elkaar zijn gesprek moeten gaan en blijven.

Die zoektocht naar duidelijkheid en verdieping — naar wat mensen écht beweegt — bracht me uiteindelijk naar het vak van mediation. Het begeleiden van gesprekken waarin verschillen niet worden weggeduwd, maar onderzocht en serieus genomen worden, past mij goed. Luisteren, ruimte maken voor perspectief, en tegelijk werken aan voortgang: dat is waar ik voor sta.

Sinds enkele jaren werk ik als MfN-registermediator vanuit in de regio Haarlem/Amsterdam/Randstad voor Van Opstal & Partners. Mijn drive is om mensen te begeleiden in situaties die zijn vastgelopen, zodat er weer beweging en toekomstperspectief ontstaat — én om organisaties te ondersteunen en adviseren om zelf conflictvaardiger te worden.

Favoriete Mediation Quote

“Luisteren is misschien wel de meest onderschatte vorm van invloed.”

Deze gedachte vormt de kern van mijn werk: de eerste beweging in een conflict ontstaat vaak als je merkt dat de ander in staat is weer écht naar jou te luisteren.

Trots op

Ik ben er trots op wanneer mensen in een vastgelopen situatie de kracht en de moed vinden om het gesprek weer aan te gaan — en daarin iets bij zichzelf durven onderzoeken. Het is iedere keer weer bijzonder en inspirerend om te zien hoe krachtig mensen kunnen zijn zodra ze zelf het roer weer in handen nemen en een autonome keuze kunnen maken hoe zij verder willen met de situatie. Als het lukt om aan te sluiten bij de ‘eigen wil’ ontstaan de beweging: nieuwe perspectieven, meer wederzijds begrip en mede daardoor vaak de doorbraak in het proces. Dan weet ik waarvoor ik het doe.

Wat partijen over mij zeggen

“Guido stelt precies de vragen die ertoe doen — scherp, maar altijd met respect.”

“Hij creëerde rust in ons gesprek, waardoor we elkaar weer echt konden horen.”

“Betrokken, discreet en effectief. We waren verrast hoe snel we stappen konden zetten.”

Leukste vragen die ik als mediator gesteld krijg

“Als mediator jouw beroep is, dan heb je zeker zelf nooit meer een conflict?"

Heel vroeger zou ik dat misschien zelfs gehoopt hebben. Ik ken de rol van stabiliserend optreden al van jongs af aan en de neiging zelf conflicten te vermijden. Maar ik heb inmiddels geleerd dat conflicten of tegenstellingen niet iets verkeerds is. Integendeel: het maakt vaak helder waar het betrokkenen echt om te doen is, waar je passie ligt, wat er voor je op het spel staat, waar je zorgen liggen of zelfs bang voor bent. Tegenstellingen kunnen een heel gezonde functie hebben en zijn een onlosmakelijk onderdeel van het leven. De kunst is wel om met elkaar de veilige ruimte te creëren waarin kritische tegenspraak en confrontatie juist een kwaliteit kunnen zijn, waarin je elkaar blijft respecteren en zonder elkaar daarin te beschadigen. Het helpt dan om nieuwsgierig te blijven naar je eigen patronen en om taal te ontwikkelen waarmee je elkaar kan bevragen.